Iloa Arkeen -pysäkki

STEA-rahoitus toiminnalle on päättynyt, joten Käpyrinne ry:n pysäkkitoiminta päättyy 30.9.2020.
Kiitämme kaikkia hankkeessa toimineita!

Käpyrinne ry:n Iloa Arkeen –pysäkki (hanke) on kuulunut 2016-2020  valtakunnalliseen Vanhus– ja lähimmäispalvelun liitto ry:n verkostoon, ja tehnyt yhteistyötä useiden toimijoiden kanssa.
Saa tykätä: Iloa arkeen-pysäkit Facebookissa, seuraa: Iloa arkeen Twitterissä

Etsivään työhön voit perehtyä:
Askeleet etsivään vanhustyöhön -kortit
Lue tästä pdf-muodossa mitä Iloa arkeen pysäkkitoiminta on toteuttanut kulttuurisessa vanhustyössä: IAPKulttuurinenvanhustyö

MIELIHYVÄ-ryhmä on käynnistynyt tauon jälkeen 24.6.2020 ja kokoontuu Töölön palvelukeskuksessa keskiviikkoisin klo 10-11. Mikäli olet kiinnostunut ryhmästä, ota yhteyttä ohjaaja Annukka Ohvoon 09 310 73540.

IKÄIHMISET TAITEENTEKIJÖINÄ

Olavi Heikkilä, Lutherinkatu 4.

Olavi Heikkilä työskentelee.

SIXFIVE CRU 
SixFive Cru- a Senior Street Art Group on ryhmä, jota kiinnostaa kuvataiteen moninaiset esittämismahdollisuudet julkisessa kaupunkitilassa.
https://www.facebook.com/SixFive-Cru-661115640566648/
Viimeisin yhteisteos syntyi taiteen päivänä 9.8.2020 Lutherinkadulle, Taiteilija Olavi Heikkilä.

 

Vuoden Muistiteko-tunnustuksella palkittu SIVUUN ENSEMBLE.
Koreografi Ninni Perko valmistaa ylisukupolvisuutta käsittelevää Kylmäketju-tanssielokuvaa. Elokuvaan osallistuu 55+ vuotiaita naisia. Ensi-ilta syksyllä 2020.
Kylmäketju-tanssielokuva liittyy Anna-Maria Isolan Juuret-tutkimukseen (Turun yliopisto).
Tutustu teokseen ja tutkimukseen:  http://www.sivuun.net/

MYRSKYRYHMÄ
Suomen Kulttuurirahaston myöntämän kolmivuotisen työskentelyapurahan turvin Elli Isokoski työskentelee 2018-2020 kotona asuvien ikäihmisten kanssa. Heidän kanssaan Isokoski tanssii, katsoo tanssielokuvia ja kehittää ikäihmisten ideoita tanssielokuvien käsikirjoituksiksi. Lopulta yhdessä tehdään myös valmiita tanssielokuvia. www.myrskyryhma.fi
Ajankohtaiset kuulumiset Myrskyryhmän fb-sivulta: https://www.facebook.com/myrskyryhma/
Ellin blogi: http://www.myrskyryhma.fi/ellin-blogi
Käy rinnallain- elokuva: https://www.facebook.com/K%C3%A4y-rinnallain-104492938061559
Elokuvaa Käy rinnallain on käsikirjoitettu yhdessä 94-vuotiaan Alinan kanssa osallistavalla otteella ja sillä halutaan nostaa esiin ikäihmisten kohtaamaa yksinäisyyttä. Elokuvan tuottaa Taiteen edistämisen yhdistys Myrskynsilmä ry ja Pystymetsä Oy.

NEXT DOOR/ Happy End-yhteistyö 2016-2020
Elokuva sai ensi-iltansa syyskuussa 2020, Tukholmassa Screen Dance-festivaalilla!
Katso traileri: https://vimeo.com/363119906
Lue lisää hankkeesta: https://nextdoorproject.dk/en/productions/happy-end

TARJOILIJANA HELSINGIN OLYMPIALAISISSA, Sinikka Koivuniemi
Sinikka Koivuniemi (os. Hakala) pestautui kolmen muun karkkilalaisen nuoren neidon kanssa tarjoilijatyöhön Helsingin olympiakisoihin kesällä 1952. Sinikka Koivuniemi haluaa kirjassaan kertoa miten koko Suomi ponnisteli järjestääkseen hienot kisat vaikeiden sotavuosien jälkeen. Maassamme oli suurta rauhan ja ystävyyden juhlaa melkein kolmen viikon ajan. Tutustu Sinikan kirjaan: https://www.atlasart.fi/verkkokauppa/kirjat/tarjoilijana-helsingin-olympialaisissa/

POIMINTOJA TAPAHTUMISTA

MONINAINEN – ikääntyvien naisten seksuaaliterveydestä
Metropolian ammattikorkeakoulun geronomiopiskelijat Linda Laakso ja Päivi Närhi huomasivat opiskelujensa aikana, että ikääntyvän naisen seksuaalisuudesta ja seksuaaliterveydestä keskustellaan niukasti sekä aihetta pidetään edelleen jonkinlaisena tabuna. He selvittivät kotona asuvien, yli 60-vuotiaiden naisten ajatuksia seksuaalisuudestaan ja seksuaaliterveydestään sekä heidän tarpeestaan saada tietoa edellä mainituista asioista. Lisäksi selvitettiin, missä he haluavat seksuaaliterveydestään ja seksuaalisuudestaan keskustella. Opinnäytetyön pohjalta he laativat opaslehtisen aiheesta.
Tutustu opinnäytetyöhön ja opaslehtiseen täällä: https://www.theseus.fi/handle/10024/333976
Suomen Geronomiliiton sivuilla blogikirjoitus:  https://www.suomengeronomiliitto.fi/blogi/2020/03/31/33817

Moninainen- Oma keho ja seksuaalisuus voimavarana ikääntyvällä naisella -oppaan julkaisutilaisuus 27.1.2020 klo 14.00
Käpylän Pysäkki, Iidantupa, Koskelantie 26 C/Ilmattarentie 2, 00610 Helsinki

Kantin Pysäkin TANSSIELOKUVAKLUBIN PÄÄTTÄJÄISET 16.1. klo 17-18
Kantin Pysäkki, Humalistonkatu 4, 00250 Helsinki.
Tanssielokuva-klubissa työskenneltiin yhteisesti valitun teeman äärellä ja laadittiin käsikirjoitusta lyhytelokuvaan. Elokuvan kerronnan kielinä toimivat liike ja tanssi. Työskentelyyn on sisältynyt keskustelua, kirjoittamista, tanssielokuvien katsomista ja yhdessä liikkumista. Työskentelyä ovat ohjanneet tanssielokuvan asiantuntija koreografi Kati Kallio ja tanssija, tanssipedagogi Elli Isokoski.

Mielenterveyden ensiapu 1 – koulutus yhteistyössä MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kanssa tiistaisin 6 x 2,5 tuntia 14.1. – 18.2.2020 klo 13-15.30.
Lisätiedot Mirja Erlund, mirja.erlund@mieli.fi tai puhelimitse 040 143 4411.
Lue lisää: https://mieli.fi/fi/mielenterveyden-ensiapu/mielenterveys-el%C3%A4m%C3%A4ntaitona-mielenterveyden-ensiapu-1-koulutus-ik%C3%A4%C3%A4ntyville

kauraa3AINON KAMARI
Ainon kamari sijaitsee Käpylässä, osoitteessa Koskelantie 26 C. Kamari soveltuu mm. muistelutyöhön ja on osa Iloa arkeen pysäkki -hankkeen Kotimuseota. Kamari on nimetty Käpylän Pysäkin pitkäaikaisen asukkaan, Aino Kuosmasen mukaan. Ainon kamari tarjoaa fyysisen pisteen kohtaamisille ja asiakastyölle. Kamari herättelee muistoja ja sen avulla voidaan vahvistaa elämänhallinnan tunnetta ja oman elämän merkityksellisyyttä. Tilaan on koottu arjen esineistöä vuosien varrelta. Tilaa voi varata paitsi ryhmätoimintaan, myös kokouksiin ja tapaamisiin. Tilassa on langaton verkko, sekä pieni keittiö (jääkaappi, keittolevy, kahvin- ja vedenkeitin). Käytettävissä on kahviastiasto.  Käy peremmälle!

Meneillään mm.

IKÄIHMISET TANSSIELOKUVIEN TEKIJÖINÄ
Suomen Kulttuurirahaston myöntämän kolmivuotisen työskentelyapurahan turvin Elli Isokoski työskentelee 2018-2020 kotona asuvien ikäihmisten kanssa. Heidän kanssaan Isokoski tanssii, katsoo tanssielokuvia ja kehittää ikäihmisten ideoita tanssielokuvien käsikirjoituksiksi. Lopulta yhdessä tehdään myös valmiita tanssielokuvia. www.myrskyryhma.fi 
Seuraa Ellin blogia: http://www.myrskyryhma.fi/ellin-blogi
Lue tiedote: TiedoteDokumenttiMyrskis2TanssiaSKR

TANSSIN MAHDOLLISUUKSIA VANHUSTYÖSSÄ AVAAVA DOKUMENTTI TANSSI KANSSANI JULKISTETTIIN 13.4.2018
Dokumentti kertoo taiteellisesta toiminnasta vanhustyössä. Työskentelystä on vastannut tanssitaiteen maisteri Elli Isokoski, joka on perustajajäsen Myrskyryhmä – tanssiryhmässä. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus nykytanssin viemisestä mm. vanhustyön yksiköihin. Työparina Isokoskella oli ohjaaja Lulu Salmi, kuvaajana toimi Ville Salonen. Suurin kiitos kuuluu Einelle, joka heittäytyi tanssin vietäväksi Kantin Pysäkillä.
Elokuva katsottavissa: https://vimeo.com/myrskyryhma

hrvtuunattu

Karri ja Antti tuunasivat sähkökaapin Käpylän pysäkillä.

 

 

 

 

 

HAPPY END – pohjoismainen yhteistyö toi tanskalaiset tanssijat Käpylään. Helmikuussa 2017 työskenneltiin asukkaiden kanssa liikkeellisesti ja kolmeen esitykseen osallistui yli 100 katsojaa.

HAPPY END – pohjoismainen yhteistyö toi tanskalaiset tanssijat Käpylään. Helmikuussa 2017 työskenneltiin asukkaiden kanssa liikkeellisesti ja kolmeen esitykseen osallistui yli 100 katsojaa.

MATERIAALIT

Omat vahvuudet hyvinvoinnin lähteenä, kouluttajana Auli Malimaa / Iloversum.
”Meillä jokaisella on loistava yhdistelmä erilaisia luonteenvahvuuksia, mutta valitettavasti emme arjessa juurikaan kiinnitä niihin huomiota. Kuitenkin omien luonteenvahvuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen on merkittävä onnellisuutta ja henkistä hyvinvointia lisäävä tekijä.”

auli-malimaa

Moninaisuus voimavarana
”Tavoitteena on herkistää osallistuja tunnistamaan moninaisuutta sekä toimimaan ikääntyvien asiakkaiden parissa yhdenvertaisuutta tukien. Koulutuksessa tuodaan näkyväksi erityisesti ikääntyvät maahan muuttaneet ja ikäihmisten sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus.” Tutustu Jaden toimintaan: www.jadetoimintakeskus.fi

Mindfulness
(Kouluttajana Jonna Huomo / Mindstone)
”Osallistujat saavat ideoita ja infoa hyväksyvän, tietoisen läsnäolon, mindfulnessin, hyödystä arkeen sovitettavana hyvinvoinnin lisääjänä.”

Kinestetiikka-info
Kouluttajana Anita Tanttu / Suomen Kinestetiikkayhdistys / Helsingin alueen tuutori.
”Pienikin voimavara on mahdollisuus. Kinestetiikka antaa keinoja työskennellä yhteistyökykyisen ja omia voimavaroja käyttävän asiakkaan kanssa sekä antaa hyvät keinot ylläpitävät työmotivaatiota ja edistää hyvinvointia.”