Historia

Käpyrinne ry

Erkka Auermaa : Punaisen sydämen talo Käpyrinteen 75- vuotisjuhlareliefi vuodelta 2013

Vanhuudenpäivien turvaa, suojaa ja rattoisaa seuraa.

Martta Salmela-Järvinen, Anna Huotari ja Iida Aalle-Teljo perustivat Käpyrinne yhdistyksen vuonna 1938, jolloin yhdistys aloitti toimintansa nimellä Vanhojen Kannatusyhdistys. Aktiivisten perustajanaisten tavoitteena oli tarjota heikossa yhteiskunnallisessa asemassa oleville vanhuksille turvallinen vanhuuden koti sekä suojaa ja rattoisaa seuraa. Tämä sama sydämellinen tavoite on Käpyrinne ry:n toiminnan ydin edelleenkin.

”Alku on aina hankalaa, mutta toivokaamme että pienestä siemenestä kehittyy kerran vankka puu,

jonka suojassa monet yksinäiset ihmiset löytävät itselleen vanhuuden päivän turvan ja suojan sekä rattoisan seuran ”

Punaisen sydämen talo

Talo, joka on tehty sydämellä.

Alli Paasikivi ja Armi Kuusela

Käpyrinne ry:n perustajanaiset avasivat ensin Annankoti-vanhainkodin Unioninkadulle. Tämä pieni vanhainkoti oli kuitenkin liian pieni kysyntään nähden. Näin Käpyrinne ry:n perustajille heräsi unelma uudenlaisesta vanhainkodista, jonka toimintaa ohjaisi enemmän sydän kuin järki.

1950-luvulla tämä unelma toteutui. 20.11.1950 muurattiin Käpyrinteen peruskivi, jonne muurattiin lieriö, jossa oli ajankuvasta kertovia julkaisuja sekä pieni punainen sydän, joka symbolisoi sitä rakkautta ja uhrautuvaisuutta, joka oli innoittanut yhdistyksen perustajia ja suunnittelijoita. Käpyrinteen harjannostajaiset pidettiin 11.11.1951. Helmikuussa 1952 taloon muuttivat uudet asukkaat ja talo sai nimekseen Käpyrinne. 26.3.1952 uusi Punaisen sydämen talo vietti vihkijäisjuhliaan, jota kunnioitti läsnäolollaan myös tasavallan presidentin puoliso Alli Paasikivi ja Suomi-neito Armi Kuusela.

Käpyrinne toimi vanhainkotina vuoteen 1992, jolloin vanhainkoti muuttui palvelutaloksi. Tällöin taloon rakennettiin ajanmukaiset, esteettömän tilat sekä asukkaat saivat henkilökohtaiset huoneet inva-mitoitettuine saniteettitiloineen. Tällöin Käpyrinteen kodit nimettiin yhdistyksen perustajanaisten mukaan Annankodiksi, Martankodiksi ja Helmikodiksi. Lisäksi Kortteliklubi sai uuden nimen Iidantupa. Tuolloin myös yhdistys sai uudet säännöt ja nykyisen nimensä Käpyrinne ry.

Vuonna 2015 Käpyrinne ry:n historiaan kirjoitettiin uusi merkkipaalu, kun Kantti ry lahjoitti toimintansa yhdistykselle. Yhdistämisen myötä Käpyrinne ry:llä on kaksi toimipistettä: Käpyrinteen palvelutalo Käpylän Pysäkki Käpylässä ja Käpyrinteen Palvelutalo Kantin Pysäkki Töölössä.

Yhdistymisen myötä Käpyrinne ry:n toiminta laajeni entuudestaan, mikä tarjoaa entistä paremmat ja monipuolisemmat mahdollisuudet palvella pääkaupunkiseudulla asuvia ikäihmisiä.

Tuhansien tarinoiden talo

Punaisen sydämen talo Osa 1 (pdf)
Punaisen sydämen talo Osa 2 (pdf)

Puoli vuosisataa vanhojen huoltoa 1938-1988 Osa 1 (pdf)
Puoli vuosisataa vanhojen huoltoa 1938-1988 Osa 2 (pdf)

Käpyrinne 1952 – 1982 -esite (pdf)
Käpyrinteen vapaaehtoiset 1984 – 2004 -esite (pdf)